Image_0 Image_1 Image_2 Image_3 Image_4 Image_5 Image_6

Ξενοδοχείο Sama

  • 831 03 Πυθαγόρειο
  • Σάμος, Ελλάδα
  • Τηλ.: +30 22730 61123
  • & +30 22730 61885
  • Κιν.: 6947997182
  • Φαξ: +30 0273 61885
  • Viber: 6947997182
  • WhatsApp: 6947997182
  • Email: sama@sama.gr , reservations@sama.gr

Δραστηριότητες

Η ύπαρξη αξιόλογων Μουσείων, η διοργάνωση πολλών εκθέσεων (Ζωγραφικής, Φωτογραφίας κλπ) κυρίως τη θερινή περίοδο, όπως επίσης και Διεθνών Συνεδρίων, διαλέξεων διεθνούς ακτινοβολίας (Φιλοσοφίας, Επιστημών, Τεχνών, Νέων τεχνολογιών, Αρχαιολογίας κλπ) και η οργάνωση Φεστιβάλ (Θεάτρου, Μουσικής κλπ) αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες σε όλη τη διάρκεια του έτους. Εδώ μπορείτε να δείτε το άγαλμα του Πυθαγόρα που δεσπόζει στο λιμάνι, το παλιό βυζαντινό κάστρο που ενισχύθηκε κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821, τον πύργο του αρχηγού της επανάστασης Λυκούργου Λογοθέτη και δίπλα του τον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα που τον οικοδόμησε το 1831 ο Λογοθέτης και οι άλλοι αρχηγοί του νησιού, εκπληρώνοντας τάμα που έκαναν μετά την αποφασιστικά νικηφόρα ναυμαχία της Μυκάλης τον Αύγουστο του 1824. Δίπλα στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα υπάρχει η παλαιοχριστιανική βασιλική του Κάστρου (6ος αιώνας) που οικοδομήθηκε στη θέση και με τα υλικά δυο πολυτελών εξοχικών κατοικιών των Ελληνιστικών χρόνων.

Η Ρωμαϊκή εποχή αντιπροσωπεύεται με τα ερείπια από τις Θέρμες, δηλαδή τα δημόσια θερμαινόμενα λουτρά. Βέβαια, τα σημαντικότερα ευρήματα, που δείχνουν και τον πλούτο και την ακμή της αρχαίας πόλης της Σάμου, είναι τα τμήματα των αρχαίων τειχών που σώζονται ακόμα, ο Πολυκράτειος μόλος στο προφυλαγμένο και οχυρωμένο πολεμικό λιμάνι (περίπου 530 π.Χ.), η αγορά, τα ιερά της Αφροδίτης, της Άρτεμης, της Δήμητρας, των Νυμφών, το στάδιο, η παλαίστρα και το γυμνάσιο, εργαστήρια κεραμικής και βιοτεχνίες μεταλλοτεχνίας, πολλές οικίες και πλήθος από τάφους. Ακόμα αξίζει να δείτε το αρχαίο θέατρο του 4ου π.Χ. αιώνα που σώζεται μερικώς.

Έξω από την πόλη μπορείτε να δείτε την ιερά Μονή της Παναγίας της Σπηλιανής κτισμένη πάνω σε λόφο, απ΄ όπου έχετε θαυμάσια θέα ολόκληρο το Πυθαγόρειο. Στο δρόμο προς την Παναγία την Σπηλιανή θα δείτε την εξοχική κατοικία των Ελληνιστικών χρόνων. Στην κοντινή τοποθεσία «Τρία Δόντια» κοντά στο αρχαίο στάδιο κοντά στην θάλασσα υπάρχουν τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου αιώνα. Όμορφο περιβάλλον δημιουργούν και οι δυο μικρές λίμνες που βρίσκονται πολύ κοντά στον οικισμό, η Μικρή και η Μεγάλη Γλυφάδα. Και τέλος υπάρχει το Ποτοκάκι, ένας κοντινός παραθαλάσσιος τουριστικός οικισμός με μεγάλη κίνηση.

Φυσικά το κατεξοχήν αξιοθέατο του Πυθαγόρειου και από τα σημαντικότερα μνημεία της Σάμου, αλλά και ολόκληρου του Ελλαδικού χώρου είναι το Ευπαλίνειο Όρυγμα, το υδραγωγείο της αρχαίας Σάμου, ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά επιτεύγματα του αρχαίου κόσμου.

Το Πυθαγόρειο διαθέτει αξιόλογο Αρχαιολογικό Μουσείο με σημαντικά ευρήματα από το νησί και αξιόλογες συλλογές, όπως επίσης και ένα μικρό Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο κτίριο ενός παλιού ξενοδοχείου.

Το κολύμπι σας θα το απολαύσετε στην παραλία της πόλης και στις κοντινές παραλίες Ποτοκάκι και Μυκάλη.

Πολλές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα εδώ κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τον Ιούλιο οργανώνεται το Πανηγύρι των ψαράδων που προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Ολόκληρο το καλοκαίρι γίνονται πολλές πολιτιστικές και επιμορφωτικές εκδηλώσεις στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης». Στις 5 και 6 Αυγούστου γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της νικηφόρας για τα ελληνικά πλοία ναυμαχίας της Μυκάλης (6 Αυγούστου 1824). Τον Σεπτέμβριο φιλοξενείται εδώ το Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ. Τέλος, οι πιστοί του Πυθαγορείου και του νησιού εορτάζουν με μεγάλα πανηγύρια τις γιορτές της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στις 6 Αυγούστου και της Παναγίας στις 21 Νοεμβρίου.